بیوسورفکتانتها ترکیبات آمفی پاتیکی هستند که توسط بسیاری از میکروارگانیسمها تولید میشوند و به علت ویژگی های منحصر به فردشان طیف وسیعی از فعالیتهای بیولوژیکی را از خود نشان می دهند. هدف از این مطالعه تعیین پتانسیل آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بیوسورفکتانتهای جدا شده از چکیده کامل
بیوسورفکتانتها ترکیبات آمفی پاتیکی هستند که توسط بسیاری از میکروارگانیسمها تولید میشوند و به علت ویژگی های منحصر به فردشان طیف وسیعی از فعالیتهای بیولوژیکی را از خود نشان می دهند. هدف از این مطالعه تعیین پتانسیل آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بیوسورفکتانتهای جدا شده از لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس پنتوزوس و لاکتوباسیلوس کازئی بوده است. فعالیت آنتی اکسیدانی بیوسورفکتانت در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از توانایی مهار رادیکال های آزاد2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) و هیدروکسیل و فعالیت های ضد میکروبی با استفاده از روش انتشار در چاهک آگار علیه باکتری های پاتوژن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که فعالیت مهاری DPPH و هیدروکسیل بیوسورفکتانت ها در غلظت 5 میلی گرم در میلی لیتر به ترتیب 51/78-99/81 درصد و 51/69- 56/71 درصد بود و بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به لاکتوباسیلوس پلانتاروم بود (05/0>P). نتایج مهار رشد میکروبی نشان داد تمامی بیوسورفاکتانت ها فعالیت ضد میکروبی بالایی داشتند و فعالیت ضد میکروبی علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (گرم مثبت) بالاتر از سایر باکتری ها (گرم منفی) بود (05/0>P). فعالیت ضد میکروبی بیوسورفاکتانت های مختلف، اختلاف معنی داری نسبت به هم نداشتند. در مجموع بر اساس نتایج حاصله، به نظر می رسد میتوان از بیوسورفکتانتهای حاصل از لاکتوباسیلوس ها بهعنوان آنتیاکسیدان و ضد میکروب طبیعی در صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود.
پرونده مقاله
پژوهش حاضر به¬منظور بررسی تأثیر فیلم مرکب نانوکیتوزان-صمغ کتیرای ایرانی به همراه اسانس گياهي زولنگ در حفظ کیفیت میکروبی گوشت بز در دمای یخچال (4 درجه سلسیوس) طی دوره نگهداری انجام گرفت . بدین منظور ابتدا 5 تیمار فیلم شامل: نانوکیتوزان، نانوکیتوزان+ صمغ کتیرای ایرانی و ن چکیده کامل
پژوهش حاضر به¬منظور بررسی تأثیر فیلم مرکب نانوکیتوزان-صمغ کتیرای ایرانی به همراه اسانس گياهي زولنگ در حفظ کیفیت میکروبی گوشت بز در دمای یخچال (4 درجه سلسیوس) طی دوره نگهداری انجام گرفت . بدین منظور ابتدا 5 تیمار فیلم شامل: نانوکیتوزان، نانوکیتوزان+ صمغ کتیرای ایرانی و نانوکیتوزان+ صمغ به همراه غلظتهای 5/0، 1و 5/1% اسانس زولنگ تولید و فعالیت ضد میکروبی فیلم علیه 4 میکروارگانیسم تعیین، سپس تیمارهای مذکور به همراه تیمار بدون فیلم (تیمار شاهد) در یک دوره 16 روزه مورد ارزیابی میکروبی (باکتری¬های سرمادوست، باکتری¬های کل، باکتری¬های اسیدلاکتیک و انتروباکتریاسه) قرار گرفتند. بر اساس نتایج، فیلم¬های مذکور دارای خاصیت ضد میکروبی بالایی علیه باکتری¬های پاتوژن مورد آزمایش بود و با افزایش غلظت خاصیت ضد میکروبی افزایش یافت (05/0p<) همچنین باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس حساس¬ترین و باکتری-های گرم منفی سودوموناس آئروژینوزا مقاوم¬ترین باکتری بود. نتایج مربوط به گوشت بز نشان دادند که فیلم نانو مرکب به همراه اسانس بهطور مشخص فساد میکروبی را در گوشت به تعویق انداخت. تعداد باکتری¬های سرمادوست و تعداد کلی باکتری¬ها در انتهای دوره¬ی نگهداری در تیمارهای حاوی اسانس 1 و 5/1% کمتر از حد مجاز تعیینشده برای گوشت (Log CFU/g 7) بود. درمجموع نتایج نشان دادند که بسته¬بندی گوشت با فیلم نانو مرکب به همراه اسانس تأثیر بازدارندگی در افزایش عوامل مهم موثر در فساد میکروبی آن دارد. باتوجه به اثر مهارکنندگی نسبتاً مشابه مقادیر 1 و 5/1% و نیز صرفه اقتصادی، میزان اسانس 1 درصد اسانس می¬تواند دوز بهینه¬ای باشد.
پرونده مقاله
تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات فیلم مرکب پلی لاکتیک اسید-صمغ کتیرای ایرانی به همراه اسانس گیاه قیچ کاشانی بر روی ویژگیهای میکروبی گوشت ران شتر مرغ نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس انجام گرفت. بدین منظور ابتدا 5 تیمار فیلم شامل: پلی لاکتیک اسید (PLA)، PLA+ صمغ کتیرای ایر چکیده کامل
تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات فیلم مرکب پلی لاکتیک اسید-صمغ کتیرای ایرانی به همراه اسانس گیاه قیچ کاشانی بر روی ویژگیهای میکروبی گوشت ران شتر مرغ نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس انجام گرفت. بدین منظور ابتدا 5 تیمار فیلم شامل: پلی لاکتیک اسید (PLA)، PLA+ صمغ کتیرای ایرانی و PLA+ صمغ کتیرای ایرانی به همراه غلظت های 5/0، 1و 5/1درصد اسانس تولید ویژگی های میکروبی فیلم تعیین و سپس تاثیر فیلم های مذکور به همراه تیمار شاهد (بدون فیلم) بر فاکتور میکروبی (باکتری کل، باکتری سرمادوست، انتروباکتریاسه و اسید لاکتیک) در نمونه های فیله شترمرغ مورد آزمایش در روزهای ۰، 4، 8، 12 و 16 ارزیابی شد و داده های حاصل به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به نتایج افزودن اسانس به فیلم سبب افزایش فعالیت ضد میکروبی فیلم ها شد و با افزایش غلظت نتایج بهتری مشاهده شد (05/0P<) به طوری که قطر هاله عدم رشد در فیم PLA+ صمغ+ اسانس 5/1درصد برای باکتری های مختلف مابین 95/19- 25/24 میلی متر بوده است. فعالیت ضد میکروبی علیه باکتری های گرم مثبت بالاتر از باکتری های گرم منفی بود. نتایج حاصل از بخش دوم مطالعه حاضر نشان دادند که نمونه های بسته بندی شده با فیلم های مرکب حاوی اسانس در طول مطالعه نسبت به نمونه های کنترل و بدون اسانس مقادیر پایین تری (05/0p<) از تغییرات میکروبی را نشان داد و فیلم حاوی 5/1درصد اسانس بهترین اثرات را در مقایسه با سایر گروه ها داشت (05/0p<) و این تیمار تا پایان دوره نگهداری از محدود مجاز میکروبی (log CFU/g 7) برخوردار بود در حالیکه نمونه شاهد تنها تا 6 روز قابلیت نگهداری داشت. بنابراین استفاده از فیلم مرکب پلی لاکتیک اسید- صمغ کتیرای ایرانی محتوی اسانس قیچ کاشانی در بسته بندی شتر مرغ تاثیر بسیار مطلوبی در کنترل ویژگی های میکروبی موثر در فساد گوشت دارد و ماندگاری آن را افزایش می دهد.
پرونده مقاله
نوآوری در علوم و فناوری غذایی
,
شماره1,سال
15
,
بهار
1402
در مطالعه حاضر خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی پوشش و نانو پوشش مرکب کیتوزان-صمغ دانه شاهی بررسی شد. بدین منظور ابتدا پوششهای مرکب شامل کیتوزان: 2 صمغ دانه شاهی، کیتوزان: صمغ دانه شاهی، 2 کیتوزان: صمغ دانه شاهی تولید شد. سپس با استفاده از دستگاه اولتراسوند 3 نانو پو چکیده کامل
در مطالعه حاضر خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی پوشش و نانو پوشش مرکب کیتوزان-صمغ دانه شاهی بررسی شد. بدین منظور ابتدا پوششهای مرکب شامل کیتوزان: 2 صمغ دانه شاهی، کیتوزان: صمغ دانه شاهی، 2 کیتوزان: صمغ دانه شاهی تولید شد. سپس با استفاده از دستگاه اولتراسوند 3 نانو پوشش شامل نانو کیتوزان: 2 صمغ دانه شاهی، نانو کیتوزان: صمغ دانه شاهی، نانو 2 کیتوزان: صمغ دانه شاهی نیز تولید شد و خاصیت آنتی اکسیدانی پوششهای تولیدی از طریق مهار رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن (FRAP)، همچنین خاصیت ضد باکتریایی پوششها از طریق قطر هاله عدم رشد علیه باکتری های پاتوژن و عامل فساد مواد غذایی نظیر باکتری گرم مثبت نظیر استافیلوکوکوس ارئوس و گرم منفی نظیر اشریشیاکلی و لیستریا مونوسیتوژنز تعیین شد. نتایج نشان داد، با افزایش میزان کیتوزان (پوشش 2 کیتوزان: صمغ دانه شاهی) فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی پوششها افزایش یافت و فعالیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی نانو پوشش به طور معنی داری بالاتر از پوشش بود (05/0>P). همچنین ویژگیهای نانوپوشش شامل اندازه نانوذرات و پتانسیل زتا نیز تعیین شد با توجه به نتایج، کوچکترین اندازه ذرات و بالاترین پتانسل زتا در پوشش نانو 2 کیتوزان: صمغ دانه شاهی مشاهده شد، نتایج مربوط به میکروسکوپ الکترونی(SEM)، مشخص شد که ساختار نانوپوششها دارای ساختاری بدون حضور منافذ و ترکها، عیوب و نقوصهای آشکاراند اما با افزایش غلظت صمغ (کمتر شدن غلظت کیتوزان) ظاهر فیلمها خشنتر شد. بر اساس نتایج این مطالعه، نانو پوشش مرکب 2کیتوزان- صمغ دانه شاهی با ویژگیهای مطلوب اثر ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی قابل قبولی دارد و میتواند به عنوان جایگزین مناسب ترکیبات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی رایج مطرح باشد.
پرونده مقاله
در این مطالعه فیلم هوشمند و فعال بر اساس سلولز باکتریایی اکسید شده با روش TEMPO حاوی پروتئین هیدرولیز شده دانه کاج تولید شد. بدین منظور ابتدا پروتئین هیدرولیز شده میوه دانه کاج با استفاده از آنزیم تجاری آلکالاز هیدرولیز و سپس غلظتهای مختلف آن (0، 5/0، 1 و 5/1درصد) به ف چکیده کامل
در این مطالعه فیلم هوشمند و فعال بر اساس سلولز باکتریایی اکسید شده با روش TEMPO حاوی پروتئین هیدرولیز شده دانه کاج تولید شد. بدین منظور ابتدا پروتئین هیدرولیز شده میوه دانه کاج با استفاده از آنزیم تجاری آلکالاز هیدرولیز و سپس غلظتهای مختلف آن (0، 5/0، 1 و 5/1درصد) به فیلم نانو سلولز باکتریایی افزوده و ویژگیهای فیزیکی، مکانیکی، آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی فیلمها بررسی شد. با توجه به نتایج پروتئین هیدرولیز شده دارای مقادیر بالای پروتئین (21/90درصد) و اسید آمینه بود که بالاترین مقادیر اسید آمینه مربوط به آرژنین 88/21درصد، گلوتامیک اسید 33/17درصد (اسیدهای آمینه غیر ضروری) و لوسین 75/6درصد (اسیدهای آمینه ضروری) بوده است. بر اساس نتایج فیلمها، افزایش غلظت پروتئین، سبب کاهش مقاومت کششی و افزایش کشش تا قبل از نقطه پارگی فیلم، نفوذ پذیری بخار آب و کدورت شد (05/0>P) اما تاثیر معنیداری بر رطوبت و حلالیت نداشت (05/0<P). فیلم ها دارای فعالیت آنتیاکسیدانی بالایی بودند و فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH با افزایش غلظت افزایش یافت (05/0>P)، و همچنین این فیلمها خاصیت ضد میکروبی بالایی علیه باکتریهای پاتوژن داشت و خاصیت ضد میکروبی علیه باکتری استافیلوکوکوس اروئوس بالاتر از اشیرشیاکلی بود. فیلم نانو سلولز حاوی پروتئین هیدرولیز شده با غلظت 5/1درصد دارای بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بود (05/0>p). بنابراین به نظر میرسد، فیلم نانو سلولز حاوی پروتئین هیدرولیز شده میوه کاج به علت دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی میتواند در بسته بندی هوشمند محصولات غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
پرونده مقاله
سکوی نشر دانش
سند یا سکوی نشر دانش ،سامانه ای جهت مدیریت حوزه علمی و پژوهشی نشریات دانشگاه آزاد می باشد