بررسی خواص آنتی اکسیدانی و شناسایی ترکیبات شیمیایی عصاره های حاصل از برگ گیاه پرسیاوشان(Adiantum capillus-veneris)
الموضوعات :
محمد مهدی نعمت شاهی
1
(باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان ، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران)
امیر حسین الهامی راد
2
(گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران)
نفیسه نعمت شاهی
3
(دانشجوی دکتری زیست شناسی- فیزیولوژی گیاهی،گروه علوم پایه، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.)
سید حسین استیری
4
(گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران)
الکلمات المفتاحية: ترکیبات شیمیایی, عصاره, خواص آنتیاکسیدانی, برگ پرسیاوشان,
ملخص المقالة :
دراین پژوهش ساختار اسیدهای چرب، اجزاء توکوفرولی، استرول ها و نوع ترکیبات فنلی عصاره های حاصل از برگ گیاه پرسیاوشان شناسایی شد و سپس تاثیرحلالهای متانول و اتانول براستخراج ترکیبات پلیفنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره استخراجی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اسید پالمتیک اسیدچرب اشباع غالب عصاره، گاما و بتا توکوفرول بیشترین ترکیبات توکوفرولی، سیتواسترول بالاترین میزان استرول ها و سیرینژیک اسید و هیدروکسی تیروزول ترکیبات فنلی غالب در عصاره برگ پرسیاوشان بودند. اندازه گیری ترکیبات فنلی نیز نشان داد که در عصاره های استخراج شده با هر دو حلال، با افزایش غلظت عصاره تا 1000 پی پی ام میزان ترکیبات پلی فنلی استخراج شده در عصاره متانولی و اتانولیبه ترتیب تا 65/240 و 40/142 میلی گرم اسید گالیک در گرم عصاره افزایش یافت، با این تفاوت که درصد استخراج این ترکیبات آنتیاکسیدانی توسط حلال متانول به طور قابل ملاحظهای بیشتر از حلال اتانول بود. در مرحله بعد، با اندازهگیری فعالیت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد در غلظتهای مختلف عصارههای متانولی و اتانولی و مقایسه آن با آنتیاکسیدان سنتزیبوتیل هیدروکسی تولوئن(BHT) در غلظت 200 پی پی ام، مشخص شد که افزایش خاصیتآنتیاکسیدانی عصارههای متانولی و اتانولی وابسته به غلظت میباشد، بدین معنی که با افزایش غلظت عصارهها از 200 پی پی ام تا 1000 پی پی ام، خاصیت آنتیاکسیدانی به طور چشمگیری افزایش یافت و در یک غلظت ثابت، عصاره استخراج شده با حلال متانول دارای فعالیت رادیکال گیرندگی بیشتری نسبت به عصاره اتانولی بود و هر دو عصاره فعالیت آنتیاکسیدانی بیشتری نسبت به آنتیاکسیدان سنتزی BHT داشتند. به طورکلینتایج این پژوهشنشان داد متانول حلال مؤثرتری در استخراج ترکیبات فنلی برگ گیاه پرسیاوشان میباشد. همچنین همبستگی مثبتی بین میزان ترکیبات فنلی با فعالیت ضد اکسایشی وجوددارد.
antioxidant effect of glycosidically bound volatile compounds from oregano (Origanum vulgar L. ssp. hirtum). Food chemistry, 71: 79-83.
contents by Folin-Denis assay. Nippon Shokuhin Kagaku Kaishi. 49: 507-511.