-
Article
1 - شناسایی و رتبه بندی عوامل اثرگذار بر توسعه پایدار فرهنگ محیطزیست در ورزشSustainability, Development & Environment , Issue 12 , Year , Winter 2023زمینه و هدف: از نقش بسیار مهم ورزش و نمادهای آن میتوان برای ارتقا آگاهیهای زیستمحیطی، بهبود عملکردها و فعالیتهای روزانه میلیونها نفر از مردم بهره جست. ورزش و محیطزیست با یکدیگر در ارتباط تنگاتنگی هستند و از ورزش بهعنوان ابزاری در جهت دستیابی به اصول توسعه پایدار Moreزمینه و هدف: از نقش بسیار مهم ورزش و نمادهای آن میتوان برای ارتقا آگاهیهای زیستمحیطی، بهبود عملکردها و فعالیتهای روزانه میلیونها نفر از مردم بهره جست. ورزش و محیطزیست با یکدیگر در ارتباط تنگاتنگی هستند و از ورزش بهعنوان ابزاری در جهت دستیابی به اصول توسعه پایدار نامبرده میشود. هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبهبندی عوامل اثرگذار بر توسعه پایدار فرهنگ محیطزیست در ورزش استان کرمانشاه بود. روش بررسی: جامعه آماری، در بخش کیفی 10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی و خبرگان آشنا به موضوع و در بخش کمی کلیه ورزشکاران استان کرمانشاه بودند. در بخش کیفی از روش نمونهگیری هدفمند استفاده شد و نمونه بخش کمی با استفاده از جدول مورگان 384 نفر انتخاب گردید. از پرسشنامه محقق ساخته بامطالعۀ مبانی نظری، مصاحبه نیمه هدایتشده با اساتید مدیریت ورزشی و خبرگان در یک فرایند اکتشافی تنظیم و با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، 28 گویه در قالب شش عامل آموزشی، پژوهشی، ساختاری، مدیریتی، فرهنگی و پژوهشی طبقهبندی شدند. یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که پرسشنامه حاضر ابزار مناسبی برای سنجش توسعه پایدار فرهنگ محیطزیست در ورزش استان کرمانشاه میباشد. همچنین، اولویت بندی عوامل پژوهش نشان داد که عوامل ساختاری دارای اولویت اول و عوامل پژوهشی دارای اولویت آخر بود. بحث و نتیجهگیری: نتیجهگیری میشود که مدل پژوهش و اولویت عوامل آن جهت سیاستگذاری در حوزه توسعه فرهنگ محیطزیست در ورزش باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد. نکته قابلتوجه این است که برای اینکه یک آموزه بهصورت فرهنگی درآید، باید در یک فرآیند مستمر و پایدار نهادینه شود . Manuscript profile -
Article
2 - Ultrasonic Assisted Adsorption of Rhodamine B (RhB) Dye by Albizia Stem Bark Lebbeck Modified by Fe2 (MoO4)3 Nanocomposite Synthesis: Experimental Design MethodologyJournal of Applied Chemical Research , Issue 2 , Year , Spring 2023The applicability of Albizia Stem Bark Lebbeck Modified by Fe2 (MoO4)3 nanocomposite synthesis for removing Rhodamine B dye from aqueous solutions has been reported. Identical techniques including BET, IR, XRD, EDX, and SEM have been utilized to characterize this novel MoreThe applicability of Albizia Stem Bark Lebbeck Modified by Fe2 (MoO4)3 nanocomposite synthesis for removing Rhodamine B dye from aqueous solutions has been reported. Identical techniques including BET, IR, XRD, EDX, and SEM have been utilized to characterize this novel material. Also, the impacts of variables including initial Rhodamine B dye concentration (X1), pH (X2), adsorbent dosage (X3), and Sonication time (X4) came under scrutiny using central composite design (CCD) under response surface methodology (RSM).The values of 10 mg L-1, 0.025g, 6.0, 5.0 min were considered as the ideal values for Rhodamine B dye concentration, adsorbent mass, pH value, and contact time respectively. The adsorption equilibrium and kinetic data were fitted with the Langmuir isotherm model and pseudo-second-order kinetics (R2: 0.999) with maximum adsorption capacity (qmax: 98.0 mgg-1) respectively. Thermodynamic parameters (R2: 0.998, ΔG°: -95.58 kJ mol-1, ΔH°: -29.24 kJ mol-1, ΔS°: -131.49 kJ mol-1 K-1) also indicated Rhodamine B dye adsorption is feasible, spontaneous and exothermic. The overall results confirmed that Albizia Stem Bark Lebbeck Modified by Fe2 (MoO4)3 nanocomposite could be a promising adsorbent material for Rhodamine B dye removal from aqueous solutions. Manuscript profile -
Article
3 - تأثیر مکملسازی پودر آویشن شیرازی (Zataria multiflora) بر شاخص رشد و فاکتورهای سرمی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 2 , Year , Autumn 2017استفاده از گیاهان دارویی میتواند در افزایش رشد آبزیان و ارتقاء سطح ایمنی غیراختصاصی بهمنظور افزایش مقاومت در برابر بیماریها در بخش آبزی پروری مؤثر باشد. گیاه آویشن شیرازی (Zataria multiflora) از خانواده نعناعیان یکی از این گیاهان است که بیشترین ترکیبات آن شامل تیمول Moreاستفاده از گیاهان دارویی میتواند در افزایش رشد آبزیان و ارتقاء سطح ایمنی غیراختصاصی بهمنظور افزایش مقاومت در برابر بیماریها در بخش آبزی پروری مؤثر باشد. گیاه آویشن شیرازی (Zataria multiflora) از خانواده نعناعیان یکی از این گیاهان است که بیشترین ترکیبات آن شامل تیمول و کارواکرول بوده و خواص ضد میکروبی و ضد قارچی آن به خوبی شناخته شده است. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی تأثیر دوزهای مختلف خوراکی پودر آویشن شیرازی بر شاخصهای رشد و پارامترهای سرمی کپور معمولی (Cyprinus carpio) جوان بوده است. از اینرو تعداد 240 قطعه ماهی کپور با وزن اولیه 13/27±5/20 گرم در 4 گروه برابر به طور تصادفی توزیع گردیدند و با مکمل سازی پودر آویشن شیرازی در قالب 4 فرمول غذایی با میزان 0 (کنترل یا گروه 1)، 50 ( گروه دوم)، 100 (گروه سوم) و نهایتاً 150 (گروه چهارم) در میلیون غذا، با اندازه 4-3 میلیمتر و در 3 تا 4 نوبت در روز و به میزان 4-3 درصد وزن بدن به مدت 8 هفته غذادهی شدند. نرخ رشد ویژه و پارامترهای سرمیمشتمل بر پروتئین تام، آلبومین و گلوبولین مورد سنجش قرار گرفت و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه اختلاف مقادیر متغیرهای مورد بررسی در تیمارهای مختلف مورد مقایسه واقع شد. میانگین وزنی در گروه 3 (37/4±11/57 گرم) به طور معنیداری) 05/0p<) از گروه شاهد (61/2±49/38 گرم) با کمینه میانگین وزنی و سایر گروهها بیشتر بود. نرخ رشد ویژه نیز از این الگو تبعیت کرده و میانگین آن در گروه 3 (17/0±83/1 درصد) از سایر گروهها از جمله گروه کنترل با کمینه مقدار میانگین نرخ رشد ویژه (14/0±08/1 درصد) به طور معنیداری (05/0p<) بیشتر بود. وجود اختلاف معنیدار در میزان فاکتورهای سرمی پروتئین تام(005/0=p) و گلوبولین(017/0=p) بین همه گروه ها محرز بود. بر اساس نتایج به دست آمده، پودر آویشن شیرازی نقش نسبتاً مؤثری در بهبود رشد و شاخصهای سرمی کپور ماهی معمولی دارد. Manuscript profile -
Article
4 - اثرات استفاده از گیاهان پونه و آویشن شیرازی بر خصوصیات رشد و صفات لاشه و بار میکروبی روده در جوجههای گوشتیVeterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 5 , Year , Winter 2019اخیراً استفاده از گیاهان داروئی بهعنوان محرک رشد، اشتهاآور، افزایشدهنده سطح ایمنی و نیز با داشتن خاصیت ضدمیکروبی، در صنعت پرورش طیور مورد توجه قرار گرفته است. به این منظور تأثیر مکمل سازی دو گیاه آویشن شیرازی و پونه بر خصوصیات رشد، وضعیت لاشه و بار میکروبی روده جوجهه Moreاخیراً استفاده از گیاهان داروئی بهعنوان محرک رشد، اشتهاآور، افزایشدهنده سطح ایمنی و نیز با داشتن خاصیت ضدمیکروبی، در صنعت پرورش طیور مورد توجه قرار گرفته است. به این منظور تأثیر مکمل سازی دو گیاه آویشن شیرازی و پونه بر خصوصیات رشد، وضعیت لاشه و بار میکروبی روده جوجههای گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 120 قطعه جوجه گوشتی سویه راس در 4 تیمار و 3 تکرار (هر تکرار 10 قطعه) انجام شد. رژیم غذایی در تیمارها عبارت از تیمار1، 2، 3 و 4 به ترتیب حاوی جیره کارگاه پرورش بدون استفاده از این گیاهان، حاوی پودر پونه به میزان 2 درصد وزن جیره، حاوی آویشن به میزان 2 درصد وزن جیره، حاوی آویشن به میزان 2 درصد وزن جیره به علاوه پونه به میزان 2 درصد وزن جیره بود. طول دوره 42 روز بود و هر هفته وزنگیری انجام شد. همچنین در پایان دوره نیز وزن کلی لاشه، وزن ران ، وزن سینه و بار میکروبی روده اندازهگیری گردیده و نتایج با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی دانکن در سطح اطمینان 95 درصد مورد تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که در وزن کلی لاشه، وزن ران و وزن سینه در هیچیک از گروه های مورد آزمایش تفاوت آماری معنیداری دیده نشد، اما تعداد کلی باکتریهای روده در اثر استفاده از این دو مکمل به شکل معنیداری کاهش یافت (05/0>p) به طوری که بیشترین میزان بار میکروبی در گروه شاهد دیده شد. بنابراین باید گفت که استفاده از مکملهای پونه و آویشن در جوجهها بار میکروبی را کاهش میدهد، لذا با جایگزینی آنها میتوان تولید ارگانیک و ایمن را انتظار داشت. Manuscript profile -
Article
5 - تاثیر گیاه غازیاقی (Falcaria vulgaris) در ترمیم زخم پوستی و پاسخ ایمنی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 1 , Year , Summer 2015آنتیبیوتیکها جهت تقویت سیستم ایمنی و نیز ترمیم زخمها در آبزیان کاربرد زیادی دارند. بدیهی است به دلیل اثرات سوء و ایجاد باقی ماندگی دارویی، محققین به دنبال جایگزینی آن با مواد طبیعی از جمله گیاهان دارویی بومی می باشند. یکی از این گیاهان، گیاه غازیاقی یا پاغازه است. غا Moreآنتیبیوتیکها جهت تقویت سیستم ایمنی و نیز ترمیم زخمها در آبزیان کاربرد زیادی دارند. بدیهی است به دلیل اثرات سوء و ایجاد باقی ماندگی دارویی، محققین به دنبال جایگزینی آن با مواد طبیعی از جمله گیاهان دارویی بومی می باشند. یکی از این گیاهان، گیاه غازیاقی یا پاغازه است. غازیاقی از خانواده چتریان بوده و به عنوان سبزی در برخی مناطق ایران کاربرد دارد. این گیاه در غرب کشور، در درمان زخم ها و اختلالات دستگاه گوارش نیز مورد استفاده قرار می گیرد . هدف از این مطالعه، ارزیابی تاثیر غلظت های مختلف غازیاقی در مخلوط با غذا بر ترمیم زخم، ارتقاء سیستم ایمنی و افزایش رشد و میزان بقاء در ماهی کپور معمولی می باشد. تاثیر گیاه غازیاقی در غلظت های صفر، 2 و 10 درصد مخلوط با غذای لوفاگ (تجاری) در یک دوره 21 روزه با غذادهی 2 بار در روز مبتنی بر درصد وزن بدن بررسی گردید. استفاده از گیاه پاغازه در غلظت 10 درصد بیشترین تاثیر (05/0 >p) را در مقایسه با گروه کنترل در روند ترمیم زخم بافتی، تحریک سیستم ایمنی با افزایش گلبول های سفید خون، افزایش وزن و میزان بقاء در ماهی کپور پرورشی داشت. نتایج نشان داد که می توان از گیاه غازیاقی در جیره های غذایی کپور معمولی در مزارع گرمابی کشور به منظور ترمیم زخم، افزایش مقاومت در برابر بیماری ها و افزایش وزن ماهیان استفاده نمود. Manuscript profile -
Article
6 - بررسی تاثیر مقادیر مختلف عصاره الکلی برهموم زنبور عسل در ترمیم زخم پوستی و پاسخ ایمنی و بقاء ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)nasrin choubkar abbasali sari alireza bolandnazar hashem heshmati forough mohammadi nastaran shahbazian amirmohammad emamirad payam yariVeterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 5 , Year , Winter 2014آنتیبیوتیکها جهت تقویت سیستم ایمنی و نیز ترمیم زخمها در آبزیان کاربرد زیادی دارند، اما به دلیل تاثیرات سوء و ایجاد باقی مانده دارویی، محققین به دنبال جایگزینی این مواد با مواد طبیعی میباشند. یکی از این ترکیبات که خواص درمانی زیادی دارد بره موم زنبور عسل است. هدف از Moreآنتیبیوتیکها جهت تقویت سیستم ایمنی و نیز ترمیم زخمها در آبزیان کاربرد زیادی دارند، اما به دلیل تاثیرات سوء و ایجاد باقی مانده دارویی، محققین به دنبال جایگزینی این مواد با مواد طبیعی میباشند. یکی از این ترکیبات که خواص درمانی زیادی دارد بره موم زنبور عسل است. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر غلظت های مختلف بره موم بر ترمیم زخم پوستی و پاسخ سیستم ایمنی در ماهی کپور معمولی میباشد. عصاره بره موم از شرکت باریج اسانس کاشان تهیه گردید و غلظتهای صفر، 2، 5 و10 درصد آن به همراه مواد حامل (مواد افزوده به بره موم به منظور انحلال در آب) بر روند ترمیم زخم پوستی ماهی کپور معمولی و پاسخ ایمنی و نیز بقاء آنها مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه در یک دوره 21 روزه و به روش حمام کوتاه مدت و یک بار در روز انجام شد. در مقایسه با تیمار کنترل، استفاده از بره موم زنبور عسل در غلظت 2 درصد تاثیر معنیداری در روند ترمیم زخم پوستی و نیز تحریک سیستم ایمنی در ماهی کپور پرورشی داشت (05/0p<). در استفاده از غلظتهای بالاتر بره موم، ترمیم زخم مشاهده شد اما افزایش در تعداد سلولهای خونی (گلبول قرمز، نوتروفیل و ائوزینوفیل) و افزایش تلفات ماهی را نیز به همراه داشت. استفاده از بره موم زنبور عسل به شکل افزودنی در آب در غلظتهای پایین موثر بوده و سبب تحریک سیستم ایمنی میگردد. Manuscript profile -
Article
7 - ارزیابی عصاره گیاه پونهکوهی Mentha pulegium و ورکوآز بومی ایران Allium sativum controversum بر ویژگیهای میکروبی سوسیسJournal of Innovation in Food Science and Technology , Issue 1 , Year , Spring 1402در سالهای اخیر، استفاده از منابع ترکیبات زیستفعال در فرمولاسیون گوشت و فرآوردههای گوشتی مورد توجه متخصصین بوده است. این پژوهش، در دو فاز انجام گردید. در فاز اول، عصارههای آبی، اتانولی و آبی ـ اتانولی گیاه کمتر شناخته شده سیر وحشی (ورکوآز) و پونهکوهی به روش خیساندن Moreدر سالهای اخیر، استفاده از منابع ترکیبات زیستفعال در فرمولاسیون گوشت و فرآوردههای گوشتی مورد توجه متخصصین بوده است. این پژوهش، در دو فاز انجام گردید. در فاز اول، عصارههای آبی، اتانولی و آبی ـ اتانولی گیاه کمتر شناخته شده سیر وحشی (ورکوآز) و پونهکوهی به روش خیساندن استخراج شده و مقادیر فنول کل، فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها مورد سنجش قرار گرفت. نتایج فاز اول نشان داد که عصاره اتانولی هر دو گیاه، بیشترین میزان فنول کل، فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی را داشت و در نتیجه، این عصاره جهت تزریق به فرمولاسیون سوسیس در سطوح 5/0 ، 1 و 5/1 درصد انتخاب گردید. در فاز دوم، تیمارها در روزهای اول، پانزدهم و سیاُم در دمای یخچال نگهداری شده و طی این زمان، آزمونهای میکروبی بر روی آنها و نمونه کنترل انجام شد. از نظر شمارش کلیفرم، در روز اول، هیچ کلنی قابل شمارشی مشاهده نشد. طی روزهای پانزدهم تا سیاُم، نمونه کنترل بالاترین تعداد و تیمار حاوی 5/1 درصد عصاره ورکوآز کمترین شمارش کلیفرم را نشان داد. از نظر تعداد استافیلوکوکوس اورئوس، طی روزهای پانزدهم تا سیاُم، نمونه کنترل، بیشترین تعداد از این باکتری را داشت، در حالی که تیمار حاوی 5/0 درصد عصاره ورکوآز کمترین شمارش را نشان داد. طی پانزده روز اول، هیچ تعداد قابل شمارشی از کپک و مخمر در تیمارهای مورد بررسی مشاهده نگردید، اما در روز سیاُم، تیمار حاوی 5/1 درصد عصاره ورکوآز، کمترین تعداد کپک و مخمر و نمونه کنترل دارای بیشترین تعداد بود. Manuscript profile -
Article
8 - ارزیابی تأثیر نشاسته سیب زمینی پیش ژلاتینه شده و آرد نخود بر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی همبرگر 60 درصد گوشت طی زمان نگهداریJournal of Innovation in Food Science and Technology , Issue 2 , Year , Summer 1398همبرگر یکی از فرآورده های گوشتی است که به دلایل گوناگون از جمله سهولت مصرف این ماده غذایی، استفاده از گوشت در ترکیب آن و طعم مطلوب، مصرف آن در حال افزایش می باشد. بالا بودن سطح زیر کشت تولید حبوبات در کشور، ارزش تغذیه ای بالای سیب زمینی و آرد نخود و نیز در دسترس بودن ای Moreهمبرگر یکی از فرآورده های گوشتی است که به دلایل گوناگون از جمله سهولت مصرف این ماده غذایی، استفاده از گوشت در ترکیب آن و طعم مطلوب، مصرف آن در حال افزایش می باشد. بالا بودن سطح زیر کشت تولید حبوبات در کشور، ارزش تغذیه ای بالای سیب زمینی و آرد نخود و نیز در دسترس بودن این محصولات موجب انجام پژوهش حاضر شد. در این مطالعه، نشاسته ژلاتینه شده سیب زمینی در 3 سطح 5/0، 1 و5/1 و آرد نخود نیز در سه سطح 2، 4 و 6 درصد و نیز در دو سطح مساوی5/2درصد وزنی-وزنی به فرمولاسیون همبرگر تهیه شده از گوشت گوساله اضافه شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی همبرگر تولیدی طی دو ماه نگهداری در دمای فریزر (18- درجه سانتی گراد) بررسی گردید. نتایج نشان داد که با افزایش سطح آرد نخود و نشاسته در فرمولاسیون همبرگر، میزان رطوبت، خاکستر و چربی نمونه ها کاهش یافت، اما از نظر آماری تأثیر معنی داری بر روی پروتئین به ویژه در روزهای پایانی نگهداری وجود نداشت. از روز سی اُم به بعد، افت پخت افزایش یافت که کمترین میزان متعلق به تیمار حاوی 6 درصد آرد نخود بود. این تیمار کمترین میزان چربی و بیشترین خاکستر را داشت. تیمار حاوی نسبت مساوی (5/2 درصد) از هر دو افزودنی، بالاترین پروتئین را نشان داد، در حالی که نمونه کنترل، حاوی کمترین رطوبت در روز پایانی بود. به عنوان نتیجه گیری می توان گفت که با به کارگیری سطوح بهینه آرد نخود و نشاسته پیش ژلاتینه شده سیب زمینی، کیفیت همبرگر می تواند بهبود یابد. Manuscript profile