-
Article
1 - ردیابی و شناسایی افتراقی گوجه فرنگی تراریخته Solanum Lycopersicum با تکنیک Multiplex PCR در شهر تهرانJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 73 , Year , Winter 2022مقدمه: صنعت غذا در همه جای دنیا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. گوجه فرنگی و سایر فرآورده های آن نیز یکی از مهمترین محصولات کشاورزی در صنایع غذایی می باشند. گیاهان و بذرهای تراریخته یکی از دستاوردهای مهم بیوتکنولوژی نوین در زمینه کشاورزی هستند که در سال های اخیر بخشی ا Moreمقدمه: صنعت غذا در همه جای دنیا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. گوجه فرنگی و سایر فرآورده های آن نیز یکی از مهمترین محصولات کشاورزی در صنایع غذایی می باشند. گیاهان و بذرهای تراریخته یکی از دستاوردهای مهم بیوتکنولوژی نوین در زمینه کشاورزی هستند که در سال های اخیر بخشی از بازارهای غذایی دنیا را تسخیر نموده اند. لذا شناسایی و بررسی تراریخته بودن یا نبودن محصولات کشاورزی مصرفی بدلیل اینکه هنوز نظرات موافق و مخالف متعددی برای استفاده از این محصولات در دنیا وجود دارد، امری ضروری می باشد.مواد و روش ها: در این پژوهش 10 نوع گوجه فرنگی به همراه کاسبرگ به روش نمونه گیری تصادفی ساده از بازار شهر تهران جمع آوری شد و مورد بررسی قرار گرفت. استخراج DNA انجام و به منظور تعیین غلظت و کیفیت DNA استخراج شده مقایسه هر نمونه با غلظت استاندارد DNA فاژ لامبدا بریده شده، با آنزیم های برشی EcoRI، Hindǀǀǀ انجام شد. از آغازگرهای P35S F/R، NOS-1/NOS-3، RBCL-F/RBCL-R و NPTǁ-F/NPTǁ-R استفاده شد و قطعات نوکلئوتیدی بهترتیب bp195 و bp180 تکثیر شدند.یافته ها: قطعات نوکلئوتیدی تکثیر شده شباهت 100% توالی نوکلئوتیدی را با نمونه های موجود در بانک ژنی تایید کردند که محصولات مورد بررسی به لحاظ ژنتیکی دست ورزی شده اند. همچنین به منظور شناسایی گوجه فرنگی های تراریخته، از جفت آغازگر PG F/R اختصاصی برای تکثیر آنتی سنس ژن پلی گالاکتوروناز، به کار رفت. تمام نمونه هایی که باند مربوط به پروموتور P35S یا خاتمه دهنده NOS یا هر دو را داشتند، باند bp384 مربوط به قسمتی از آنتی سنس ژن PG را تکثیر نمودند و شباهت 100% توالی ثبت شده ژن مذبور در بانک ژن محرز شد.نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که گوجه فرنگی تراریخته در بازار ایران وجود دارد. اما به دلیل عدم برچسب گذاری به صورت گسترده، مصرف کنندگان از ماهیت تغییر یافته آن ها اطلاع ندارند. Manuscript profile -
Article
2 - The Effect of Enrichment with Sargassum illicifolium, Ulva lactuca and Gracilaria cortica Algae on Physicochemical and Microbial Properties of Processed Fruits (Sour Date Purees and Apple Paste)Journal of Food Biosciences and Technology , Issue 27 , Year , Autumn 2024Introduction:Currently, processed fruits and leather are consumed as one of the most popular goodies in the country and the position of this product in the food basket of Iranian families is gradually becoming important. Materials and Methods:The aim of this study was t MoreIntroduction:Currently, processed fruits and leather are consumed as one of the most popular goodies in the country and the position of this product in the food basket of Iranian families is gradually becoming important. Materials and Methods:The aim of this study was to investigate the effect of Sargassumillicifolium, Ulvalactuca, and Gracilariacortica algae at different concentrations (1.5 and 3%) on the physicochemical (moisture, ash, pH, acidity, SO2, amino acid composition, and texture), microbial (total count, coliforms, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, acid resistant bacteria, mold and yeast) of processed fruit.Results: The results showed that the moisture content, ash, insoluble ash, pH, acidity, salt, and sulfur anhydride in different samples were the range of the national standard of Iran. The moisture content decreased while as pH increased during the storage period. Seventeen amino acids including essential and non-essential amino acids such as aspartic acid, glutamic acid, serine, histidine, glycine, threonine, arginine, alanine, proline, tyrosine, valine, methionine, cystine, iso-leucine, leucine, and phenylalanine were identified. The microbial contamination of samples decreased during storage. Escherichia coli and Staphylococcus aureus count was not reported in any of the samples. The coliforms, acid-resistant bacteria, mold, and yeast populations of different samples didn’t show significant differences (p˃0.05). Conclusion:Since the addition of algae did not adversely affect the sensory properties of the processed fruits, they can be used in the formulation of functional products.Keywords SargassumIllicifolium . Ulvalactuca . Gracilariacortica .Algae . Processed Fruit Manuscript profile -
Article
3 - ارزیابی ویژگیهای آنتیاکسیدانی و عملکردی پروتئین هیدرولیزشده حاصل از جلبک کلرلا ولگاریس توسط هیدرولیزآنزیمیJournal of Innovation in Food Science and Technology , Issue 3 , Year , Autumn 2024ریز جلبکها از قدیمیترین ساکنان اقیانوسها و آبهای شیرین هستند. یکی از مشهورترین آنها، جلبک دریایی سبز رنگی به نام کلرلا ولگاریس است. در این پژوهش خواص آنتیاکسیدانی و عملکردی پروتئین هیدرولیز شده جلبک کلرلا ولگاریس تعیین شد. بدین منظور هیدرولیزات پروتئینی جلبک کلرلا Moreریز جلبکها از قدیمیترین ساکنان اقیانوسها و آبهای شیرین هستند. یکی از مشهورترین آنها، جلبک دریایی سبز رنگی به نام کلرلا ولگاریس است. در این پژوهش خواص آنتیاکسیدانی و عملکردی پروتئین هیدرولیز شده جلبک کلرلا ولگاریس تعیین شد. بدین منظور هیدرولیزات پروتئینی جلبک کلرلا ولگاریس توسط آنزیمهای تجاری آلکالاز و فلاورزایم در بازههای زمانی 10، 20 و 30 دقیقه تولید شد. نتایج مربوط به ویژگیهای هیدرولیزات پروتئینی (درجه هیدرولیز و بازیافت پروتئین) نشان داد، هیدرولیزات پروتئینی توسط آلکالاز از درجه هیدرولیز بالاتری نسبت به آنزیم فلاورزایم برخوردار بود. همچنین افزایش زمان هیدرولیز، تاثیر مثبتی بر پارامترهای مذکور داشت (05/0>p). بهطوریکه بیشترین مقادیر درجه هیدرولیز و بازیافت پروتئین توسط آنزیم آلکالاز در زمان 30 دقیقه مشاهده شد (به ترتیب 63/37 درصد و 44/18 درصد). جلبک کلرلا ولگاریس از اسیدهای آمینه ضروری بالایی برخوردار بود. سپس خاصیت آنتیاکسیدانی و عملکردی پروتئینها (توسط هر دو آنزیم در زمان 30 دقیقه) با وزنهای مولکولی 3، 5 و 10 کیلودالتون سنجیده شد. نتایج نشان داد، پروتئین هیدرولیز شده توسط آنزیم آلکالاز با وزن مولکولی 3 کیلو دالتون بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی(05/0>p) را دارا بود و همچنین از خواص عملکردی مناسبی نیز برخوردار بود. بنابراین میتوان پروتئین هیدرولیز شده حاصل از جلبک کلرلا ولگاریس (توسط آنزیم آلکالاز) بعنوان جایگزین پروتئینهای حیوانی در رژیم غذایی و همچنین بعنوان ترکیبات عملگرا در فرمولاسیون مواد غذایی استفاده نمود. Manuscript profile -
Article
4 - ارزیابی مقایسهای فلزات سنگین سرب و نیکل در میگو Litopaeneus vanammei در مجاورت نفت خام و دو نوع پراکنده ساز, Issue 1 , Year , Summer 2016هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی میزان فلزات سنگین (نیکل و سرب)تجمع یافته در میگو Litopenaeus vannamei در مجاورت نفت خام و دو نوع پراکنده ساز ایرانی و خارجی به نامهای، نفت روب و رادیوگرین OSD بود. برای این منظور، یک گروه شاهد و 5 تیمار با ترکیبات و غلظت های مختلف و هر ک Moreهدف از پژوهش حاضر، ارزیابی میزان فلزات سنگین (نیکل و سرب)تجمع یافته در میگو Litopenaeus vannamei در مجاورت نفت خام و دو نوع پراکنده ساز ایرانی و خارجی به نامهای، نفت روب و رادیوگرین OSD بود. برای این منظور، یک گروه شاهد و 5 تیمار با ترکیبات و غلظت های مختلف و هر کدام با سه تکرار در نظر گرفته شد. نمونه های میگو 48 ساعت در معرض نفت خام به تنهایی و ترکیبی از نفت خام و پراکنده سازها قرار گرفته و سپس میزان فلزهای سنگین تجمع یافته در آنها با دستگاه جذب اتمی سنجیده شد. نتایج نشان داد که بیشترین میانگین غلظت فلز سنگین نیکل در میگو، در تیمارهای ترکیب نفت خام با پراکنده ساز ایرانی نفت روب برابر با ppm484/4 است. بیشترین میانگین غلظت فلز سنگین سرب تجمع یافته در میگوی L. vannameiکه در معرض نفت خام با پراکنده ساز خارجی Radiogreen OSD قرار گرفته بود، برابر ppm 443/2 بدست آمد. در نهایت مشخص گردید با افزایش غلظت نفت خام و پراکنده سازها، غلظت فلزات سنگین جذب شده توسط میگوها در مجاورت نفت خام و ترکیب نفت خام با پراکنده سازها، افزایش داشته است. همچنین نیکل در غلظت بیشتری در مقایسه با سرب در میگوهای در معرض نفت خام و پراکنده سازها و ترکیب نفت با پراکنده سازها تجمع یافته بود. Manuscript profile -
Article
5 - اثر پروبیوتیک ( (Saccharomyces cerevisiae PTCC5052 بر افزایش نرخ ماندگاری بچه ماهی قزل آلای رنگین کمانOnchorhyncus mykiss)), Issue 1 , Year , Summer 2009استفاده از پروبیوتیکها را می توان یکی از دستاوردهای مثبت پژوهشگران دانست که به صورت بیولوژیک و طبیعی باعث افزایش تولید در واحد سطح می شود. طی 50 سال گذشته پروبیوتیکها در محدوده وسیعی از گونه ها به منظور ارتقاء تعادل میکروبی روده جهت ارتقاء رشد ، جذب نوترینتها ، افزایش ا Moreاستفاده از پروبیوتیکها را می توان یکی از دستاوردهای مثبت پژوهشگران دانست که به صورت بیولوژیک و طبیعی باعث افزایش تولید در واحد سطح می شود. طی 50 سال گذشته پروبیوتیکها در محدوده وسیعی از گونه ها به منظور ارتقاء تعادل میکروبی روده جهت ارتقاء رشد ، جذب نوترینتها ، افزایش ایمنی و نیز بالا بردن بقاء به کار برده شده اند. در تحقیق حاضر که در زمستان سال 1386 در مرکز تکثیر و پرورش ماهیان سردابی شهید مطهری یاسوج انجام شد اثر مخمر Saccharomyces cerevisiae PTCC 5052 به طور خالص به عنوان پروبیوتیک در کاهش نرخ تلفات و افزایش در صد بقائ لاروهای قزل آلای رنگین کمانOnchorhyncus mykiss)) مورد بررسی قرار گرفت . برای انجام این تحقیق 8400 لارو دارای کیسه زرده در 4 تیمار و 3 تکرار تقسیم شدند.نسبت مخمر موجود در 3 تیمار آزمایش به ترتیب 6^10 ، 7^10 ، 8^10 مخمر در هر گرم غذای ماهی برای تیمارهای C B,A بود. نتایج نشان داد که میانگین ماندگاری تیمارها برای تیمار شاهد %87.8 ، تیمار A %92.8 ، تیمار B %93 و تیمار C %95.4 می باشد .پس از آنالیز آماری داده ها تنها بین تیمار شاهد و تیمار C اختلاف معنی دار مشاهده شد.(P<0.05) .به کار گیری مخمر Saccharomyces cerevisiae PTCC 5052 به مقدار 8^10 مخمر در هر گرم غذای ماهی اثر مثبت و معنی داری بر درصد بقا بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان دارد . Manuscript profile -
Article
6 - بررسی تجمع فلزات سنگین سرب و کادمیوم در بافتهای آبشش، پوست و عضله Chalcalburnus Chalcoides (تالاب انزلی و شیرود)Journal of Animal Biology , Issue 1 , Year , Summer 2022تحقیق حاضر، به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در بافتهای آبشش، پوست و عضله ماهی شاه کولی صید شده از آبهای حوضه جنوبی دریای خزر (تالاب انزلی و شیرود) در استان مازندران وگیلان صورت گرفت. بافت نمونه ها پس از انجام زیست سنجی، تفکیک شدند. برای استخراج فلزات از ب Moreتحقیق حاضر، به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در بافتهای آبشش، پوست و عضله ماهی شاه کولی صید شده از آبهای حوضه جنوبی دریای خزر (تالاب انزلی و شیرود) در استان مازندران وگیلان صورت گرفت. بافت نمونه ها پس از انجام زیست سنجی، تفکیک شدند. برای استخراج فلزات از بافت ها از روش هضم شیمیایی توسط اسید نیتریک استفاده گردید و غلظت فلزات توسط دستگاه جذب اتمی کوره تعیین گردید. میانگین غلظت فلزات (بر حسب ppm وزن خشک) با استاندارد های جهانی نظیر استاندارد جهانیWHO،FAO و Stoskopfدر مطالعه مقایسه شد. بر اساس نتایج به دست آمده، در منطقه شیرود از استان مازندران حداکثر میانگین تجمع فلزات در بافتهای آبشش، پوست و عضله متعلق به سرب 52069/2 ± 5836/9، 08995/1 ± 9343/5 و 45947/1 ± 0264/6 میکروگرم بر گرم و حداقل میانگین تجمع فلزات در بافتهای آبشش، پوست و عضله متعلق به کادمیوم 04763/0 ± 0936/0، 04236/0 ± 0957/0 و 02227/0 ± 0393/0 میکروگرم بر گرم می باشد. در منطقه تالاب انزلی از استان گیلان حداکثر میانگین تجمع فلزات در بافتهای آبشش، پوست و عضله متعلق به سرب 68153/3 ± 8380/20، 04173/2 ± 6880/7 و 68273/0 ± 5653/3 میکروگرم بر گرم و حداقل میانگین تجمع فلزات در بافتهای آبشش، پوست و عضله متعلق به کادمیوم 22663/0 ± 6040/0، 03897/0 ± 1167/0 و 00893/0 ± 0233/0 میکروگرم بر گرم می باشد. غلظت سرب حاضر در هر دو منطقه در مقایسه با استاندارد های جهانی WHO، Netherlands،EOS و EPA بالاتر از حد مجاز به دست آمد، به جز عضله در استان گیلان که براساس استانداردEPA پایین تر از حد مجاز است غلظت کادمیوم براساس استاندارد ها در تمامی بافت ها به جز آبشش پایین تر است. همچنین میانگین غلظت فلزات سرب و کادمیوم بین بافتهای عضله، پوست وآبشش در استان گیلان تفاوت معنی داری نشان داد (05/0 > p). غلظت فلزات سرب وکادمیوم در بافتهای فوق در استان مازندران تفاوت معنی داری نشان نداد (05/0 > p). Manuscript profile -
Article
7 - مقایسه اثرات سمیت دو ماده پارس 2 و گملن به عنوان پراکندهسازهای آلودگیهای نفتی بر روی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)Journal of Animal Biology , Issue 5 , Year , Winter 2022آلودگی های نفتی به یکی از چالش های پیش رو و اصلی اکوسیستم های دریایی تبدیل شده است. نشت نفت از نفتکش ها، حوادث دریایی و انتشار از سکوهای نفتی همواره به عنوان آلودگی های نفتی در محیط زیست دریایی شناخته شده اند. در این تحقیق سمیت پراکنده ساز های پارس2، گملن، نفت و ترکیب ن Moreآلودگی های نفتی به یکی از چالش های پیش رو و اصلی اکوسیستم های دریایی تبدیل شده است. نشت نفت از نفتکش ها، حوادث دریایی و انتشار از سکوهای نفتی همواره به عنوان آلودگی های نفتی در محیط زیست دریایی شناخته شده اند. در این تحقیق سمیت پراکنده ساز های پارس2، گملن، نفت و ترکیب نفت با هر کدام از این پراکنده ساز ها بر روی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایشات بر روی ماهی کپور معمولی (50/37 ± 500 گرم) در شرایط آزمایشگاهی یکسان صورت گرفته است. تعداد تلفات در هرکدام از تیمارها در هر 24 ساعت مورد شمارش قرار گرفت. تعداد تلفات در نرم افزار اکسل وارد گردید و با استفاده از نرم افزار تخصصی Probit مقادیر LC50 هر یک از ترکیبات محاسبه گردید. مقادیر به دست آمده از طریق نرم افزار آماری SPSS بررسی شد. بر اساس نتایج آماری میزان سمیت پراکنده ساز گملن بسیار بیشتر از پراکنده ساز پارس2 ارزیابی شد. با توجه به این موضوع که هرچقدر میزان LC50 بیشتر باشد، سمیت ماده کمتر است، می توان نتیجه گرفت که پراکنده ساز پارس2 سمی تر از پراکنده ساز گملن است. مقدار LC50 نمی تواند به تنهایی بیان کننده کیفیت یک پراکنده ساز باشد. RET محاسبه شده برای پراکنده ساز پارس2 بیشتر از میزان محاسبه شده برای پراکنده ساز گملن بود. بنابر اطلاعات بدست آمده به نظر می رسد که پراکنده ساز گلمن دارای کارایی بیشتر و سمیت کمتری برای آبزیان نسبت به پراکنده ساز پارس2 می باشد. Manuscript profile