اخیراً سالیکورنیا بهعنوان یک سبزی تازه معرفیشده است که در خاکهای شور رشد میکند. در این پژوهش، مقادیر خاکستر، مواد معدنی، باقیمانده فلزات سنگین و آنیونهای نیترات و نیتریت در قسمتهای مختلف (ریشه، اندامهای هوایی و بذر) سالیکورنیا گونه اوروپایاارزیابی گردید. نتایج نش چکیده کامل
اخیراً سالیکورنیا بهعنوان یک سبزی تازه معرفیشده است که در خاکهای شور رشد میکند. در این پژوهش، مقادیر خاکستر، مواد معدنی، باقیمانده فلزات سنگین و آنیونهای نیترات و نیتریت در قسمتهای مختلف (ریشه، اندامهای هوایی و بذر) سالیکورنیا گونه اوروپایاارزیابی گردید. نتایج نشان داد که مقادیر خاکستر و سدیم در اندامهای هوایی بیشتر و در ریشه کمترین مقدار بود (p <0.05)؛ اما مقادیر پتاسیم، مس و کلسیم در بین اندامهای مختلف و مقدار منگنز در بین اندام هوایی و بذر و مقدار کروم بین ریشه و بذر معنیدار نبود. در حالیکه مقادیر روی و منیزیم در بذر و مقدار آهن ریشه بالاتر و مقادیر روی، منگنز و منیزیم در ریشه بهطور معنیداری کمتر از سایر اندامها مورد بررسی بود (p <0.05). ریشه سالیکورنیا دارای کمترین مقدار آرسنیک و کبالت و بیشترین مقدار سرب بود (p <0.05). بذر گیاه دارای کمترین مقدار سرب، کادمیوم، جیوه و نیکل بود. اندامهای هوایی این گیاه نیز دارای کمترین مقدار کروم و بیشترین مقدار کادمیوم، جیوه، نیکل و کبالت بودند. مقدار جیوه در قسمتهای مختلف گیاه سالیکورنیا پایینتر از حد استاندارد قرار داشت. مقدار سرب در ریشه و مقدار کادمیوم در اندام هوایی و مقادیر کروم، آرسنیک و نیکل در همه اندامهای مورد آزمایش از حد مجاز بالاتر است. کمترین و بیشترین مقدار نیتریت به ترتیب در اندامهای هوایی و بذر مشاهده گردید (p <0.05). مقدار نیترات در تمام اندامهای مورد مطالعه در حد استاندارد قرار داشت. با توجه به نتایج این مطالعه میتوان از قسمتهای هوایی سالیکورنیا بهعنوان منبع کلسیم، آهن، روی و منیزیم استفاده کرد.
پرونده مقاله
نوآوری در علوم و فناوری غذایی
,
شماره1,سال
15
,
بهار
1402
میوه انار با نام علمی L. Punica granatum، بهدلیل خواص سلامتیبخش و دارا بودن ترکیبات زیستفعال نظیر آنتوسیانینها و ترکیبات فنلی، مورد توجه بسیاری از پژوهشگران، بازرگانان و صاحبان صنایع است. صادرات انار و فرآوردههای آن از دیرباز جایگاه ویژهای در صادرات غیرنفتی کشور د چکیده کامل
میوه انار با نام علمی L. Punica granatum، بهدلیل خواص سلامتیبخش و دارا بودن ترکیبات زیستفعال نظیر آنتوسیانینها و ترکیبات فنلی، مورد توجه بسیاری از پژوهشگران، بازرگانان و صاحبان صنایع است. صادرات انار و فرآوردههای آن از دیرباز جایگاه ویژهای در صادرات غیرنفتی کشور داشته است. بروز یا گسترش برخی از ناهنجاریهای فیزیولوژیکی باعث افت کیفیت شده و خسارات جبرانناپذیری به فعالان زنجیره تولید و عرضه انار وارد میکند. پدیده قهوهای شدن که در عرف به کشمشی شدن انار موسوم است، عارضهای فیزیولوژیک است که در آن، از بین رفتن قسمت خوراکی میوه، باعث نرم شدن، تغییر رنگ، بدشکلی و تغییر طعم و عطر دانهها شده و دیگر میوه برای مصرف مناسب نیست؛ در حالی که علائم ظاهری از وقوع ناهنجاری در پوست و شکل میوه مشاهده نمیشود. از این رو، ارزیابی خصوصیات ظاهری میوه و دانه انار، خواص فیزیکوشیمیایی دانه انار و آزمون فیزیولوژیکی تنفس روی میوه انار منطقه نیریز فارس طی مدت 55 روز نگهداری در سردخانه صورت گرفت. نتایج نشان داد مقدار pH، مواد جامد محلول، اسیدیته و آنتوسیانین انار در دامنه مورد نظر استاندارد و تحقیقات پیشین قرار داشت. نگهداری باعث افزایش معنیدار مقدار مواد جامد محلول، میزان تنفس و کاهش معنیدار مقدار رطوبت و آنتوسیانینها شد. در پایان مدت نگهداری میوههای انار بزرگ و متوسط سفتی بافت خود را حفظ کرده بودند اما میوههای انار با اندازه کوچک نرمتر از دو اندازه متوسط و بزرگ بودند. قهوهای شدن دانه انار در درصد قابل توجهی از انارهای با ظاهر بسیار بازارپسند، مشاهده شد.
پرونده مقاله
نوآوری در علوم و فناوری غذایی
,
شماره5,سال
12
,
زمستان
1399
هدف از این پژوهش، سنجش میزان عناصر معدنی و آنیونهای نیترات و نیتریت موجود در اندامهای مختلف گیاه سالیکورنیا در استان تهران (ورامین) به منظور بررسی تجمع این عناصر در اندامهای مختلف، برای توصیه مصرف خوراکی این گیاه بود. فلزات آهن، مس، روی، منیزیم، منگنز، کلسیم، عناصر س چکیده کامل
هدف از این پژوهش، سنجش میزان عناصر معدنی و آنیونهای نیترات و نیتریت موجود در اندامهای مختلف گیاه سالیکورنیا در استان تهران (ورامین) به منظور بررسی تجمع این عناصر در اندامهای مختلف، برای توصیه مصرف خوراکی این گیاه بود. فلزات آهن، مس، روی، منیزیم، منگنز، کلسیم، عناصر سدیم و پتاسیم و آنیون های نیترات و نیتریت با استفاده از دستگاههای جذب اتمی، فلیم فتومتر و اسپکتروفتومتر اندازهگیری شد. پژوهش در قالب طرح کاملاً تصادفی و تجزیه وتحلیل واریانس تفاوت غلظت هر یک از فلزات در بین بافتهای مختلف گیاه (ریشه، اندامهای هوایی و بذر) توسط آزمون تجزیه و تحلیل واریانس یکطرفه بررسی شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار خاکستر در اندامهای هوایی49/0±95/22 درصد و کمترین مقدار آن در ریشه (12/0±36/7 درصد) بر مبنای وزن خشک بود. به طور کلی در هر یک از اندام های گیاه سالیکورنیا، مقادیر نیتریت به مقدار قابل ملاحظهای کمتر از نیترات بود. با توجه به حضور یونهای سدیم و پتاسیم و عناصر فلزی مفید تغذیهای سالیکورنیا میتواند جایگزین مناسبی برای نمک طعام باشد. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی، میتوان از اندامهای هوایی سبز این گونه از سالیکورنیا به عنوان منبع عناصر معدنی بهره برد. با توجه به میزان نیترات و نیتریت در اندام هوایی با مقادیر 14/317 و 67/16 میلی گرم در صد گرم وزن خشک به ترتیب و مقایسه آنها با مقادیر استاندارد بینالمللی، سالیکورنیای کشت شده در ورامین در در ردیف سبزیهای با نیترات بسیار پایین (کمتر از 200 پی پی ام) مانند آرتیشو، مارچوبه، فلفل و گوجه فرنگی قرار داشته و برای قرار گرفتن در سبد غذایی مصرف کنندگان مشکلی ندارد.
پرونده مقاله
سکوی نشر دانش
سند یا سکوی نشر دانش ،سامانه ای جهت مدیریت حوزه علمی و پژوهشی نشریات دانشگاه آزاد می باشد