فهرس المقالات سعید عابدیان کناری


  • المقاله

    1 - ارتباط بعضی پلی مورفیسم‌های ژن SLC30A8 با قند خون ناشتا و HOMA-IR بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در یک جمعیت ایرانی در شرق استان مازندران
    فصلنامه بیولوژی کاربردی , العدد 52 , السنة 13 , زمستان 1402

    هدف: م أکثر

    هدف: مطالعات متعددی نقش پلی مورفیسم‌های ژنتیکی را در شروع و توسعه دیابت نوع 2 گزارش کرده‌اند. SLC30A8 یکی از جایگاه‌‌های حاوی پلی مورفیسم است که با خطر دیابت نوع 2 مرتبط می‌باشد. این ژن، انتقال‌دهنده روی (ZnT8) را رمزگذاری می‌کند. در این تحقیق ارتباط بعضی پلی مورفیسم‌های این ژن با سطح قند خون ناشتا و HOMA-IR در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در جمعیتی از شرق استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت.

    روش: 133 بیمار مبتلا به دیابت به دیابت نوع 2 و 128 فرد شاهد در این مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفتند. انسولین و سطوح گلوکز خون ناشتا برای تعیین HOMA-IR استفاده شدند. برای شناسایی پلی‌مورفیسم‌های rs13266634 و rs11558471 از RFLP-PCR استفاده شد.

    یافته‌ها: نتایج نشان داد برای پلی مورفیسم rs11558471، هر دو مورد گلوکز ناشتا و HOMA-IR در
    گروه
    GA+AA در مقایسه با هموزیگوت‌های GG بالاتر بودند (p<0.001). همچنین برای پلی مورفیسم rs13266634، هم گلوکز ناشتا و هم HOMA-IR در گروه CT+CC در مقایسه با هموزیگوت‌های TT بالاتر بودند (p<0.001).

    نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پلی مورفیسم‌های rs13266634 و rs11558471 با ویژگی‌های قند خون در این جمعیت ایرانی مبتلا به دیابت نوع 2 ارتباط دارد. این ارتباط ممکن است برای شناسایی افراد در معرض خطر بالای ابتلا به دیابت نوع 2 مفید باشد. البته برای درک بهتر این ارتباط، مطالعه این پلی مورفیسم‌ها در جمعیت‌های دیگر با حجم نمونه بزرگ‌تر لازم است.

    تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - مقایسه تأثیر حلال‌های هیدرواتانولی و آبی روی پتانسیل عملکردی و ترکیبات فعال عصاره کدوحلوائی (Cucurbita moschata)
    بهداشت مواد غذایی , العدد 2 , السنة 11 , تابستان 1400
    کدوحلوائی (Cucurbita moschata) یکی از سبزیجاتی است که دارای ارزش تغذیه ای بالا و ترکیبات زیست فعال است. هدف از این مطالعه، مقایسه تأثیر حلال های هیدرواتانولی و آبی روی پتانسیل عملکردی و بررسی ترکیبات زیست فعال عصاره کدوحلوائی می باشد. جهت بررسی های عملکردی عصاره ها، میز أکثر
    کدوحلوائی (Cucurbita moschata) یکی از سبزیجاتی است که دارای ارزش تغذیه ای بالا و ترکیبات زیست فعال است. هدف از این مطالعه، مقایسه تأثیر حلال های هیدرواتانولی و آبی روی پتانسیل عملکردی و بررسی ترکیبات زیست فعال عصاره کدوحلوائی می باشد. جهت بررسی های عملکردی عصاره ها، میزان آسکوربیک اسید، فنل و فلانوئید کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی به دو روش DPPH و FRAP انجام گردید و همچنین ترکیبات شیمیایی موجود در عصاره ها توسط GC/MS شناسایی شدند. نتایج به‌دست‌آمده بالاترین میزان آسکوربیک اسید، فنل و فلاونوئید کل در عصاره هیدرواتانولی به ترتیب، با میزان mg/100g 29/13±66/98، mg GA/100g 004/0±663/1 و mg QU/100g 01/0±381/0 نشان داد. عصاره هیدرواتانولی نسبت به عصاره آبی در تمامی غلظت های تهیه‌شده، بالاترین توانائی مهار رادیکال DPPH را نشان داد؛ به‌طوری‌که عصاره هیدرواتانولی با غلظت mg/ml 800 با 866/61 درصد بازدارندگی، دارای بالاترین ویژگی مهارکنندگی بود. ترکیبات شیمیایی شناسایی‌شده در عصاره هیدرواتانولی و آبی با استفاده از GC/MS به ترتیب 16 و 7 ترکیب شیمیایی شناسایی شد که بالاترین میزان ترکیب در عصاره هیدرواتانولی برابر با 8767/34 درصد مربوط به ترکیب D- اریترو-پنتوز،2-دِاُکسی و در عصاره آبی مربوط به 5،2-دی کلرو فنل (2053/74 درصد) بود. نتایج این مطالعه، استفاده از حلال هیدرواتانولی را جهت استخراج بالاتر ترکیبات زیست فعال از کدوحلوائی (C. moschata) را پیشنهاد می دهد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - نوشیدنی فراسودمند ترکیبی‌حاوی عصاره‌هایگیاهان خانواده چلیپائیان جهت بهبود سیستم ایمنی
    نوآوری در علوم و فناوری غذایی , العدد 3 , السنة 16 , پاییز 1403
    سیستم ایمنی بدن ارتباط تنگاتنگی با سلامت انسان دارد. بر این اساس، غذاهای فراسودمند حاوی ترکیبات فعال زیستی می‌توانند به‌عنوان بهبود دهنده سیستم ایمنی محسوب ‌شوند. هدف از مطالعه حاضر تولید نوشیدنی فراسودمند ترکیبی، حاوی عصاره‌های گیاهان خانواده چلیپائیان (کلم سفید، کلم ق أکثر
    سیستم ایمنی بدن ارتباط تنگاتنگی با سلامت انسان دارد. بر این اساس، غذاهای فراسودمند حاوی ترکیبات فعال زیستی می‌توانند به‌عنوان بهبود دهنده سیستم ایمنی محسوب ‌شوند. هدف از مطالعه حاضر تولید نوشیدنی فراسودمند ترکیبی، حاوی عصاره‌های گیاهان خانواده چلیپائیان (کلم سفید، کلم قرمز، کلم بروکلی و گل کلم) جهت بهبود سیستم ایمنی می باشد. بدین منظور عصاره‌های هیدرواتانولی (70 درصد) از چهار گونه کلم تهیه شد، سپس میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئید کل و ظرفیت آنتی-اکسیدانی به روش DPPH بررسی گردید. سپس نوشیدنی‌هایی ترکیبی از چهار عصاره با غلظت های g/ml 400 و 800 تهیه گردید و موش‌های آزمایشگاهی با دوز یک سی‌سی، طی 15 روز متوالی تغذیه شدند. سیستم ایمنی با بررسی فاکتورهای IgG، IFN-γ، IL-4، IL-10 و IL-17 توسط روش الایزای غیر رقابتی ارزیابی شد. نتایج بدست آمده حاکی از بالا بودن فنل (mg GA/g 024/063/1) و فلاونوئید تام (mg QE/g 004/0426/0) در عصاره هیدرواتانولی کلم سفید بود. همچنین در روش DPPH، بالاترین میزان مهار کنندگی رادیکال آزاد مربوط به کلم قرمز به مقدار 26/98 درصد در غلظت g/ml 800 بود. نتایج ارزیابی سیستم ایمنی نشان داد که سه فاکتور IgG، IL-10 و IL-17 در موش‌ها، با مصرف نوشیدنی فراسودمند حاوی غلظت عصاره g/ml 800 افزایش یافت؛ به‌طوری که فاکتور IgG در گروه شاهد برابر با mg/ml 68/681/10 و در گروه سوم با غلظت عصاره g/ml 800 به mg/ml 86/2035/27 افزایش یافت. نتایج نشان داد که عصاره گیاهان خانواده چلیپائیان واجد پتانسیل بالایی برای استفاده در محصولات غذایی با هدف افزایش کیفیت و ارزش تغذیه ای را دارند. تفاصيل المقالة